facebook-icon  United Kingdom flag

Cosul tau este gol!

Hipotiroidismul, hipertiroidismul si homeopatia

Tiroida este o mica glanda de forma unui fluture, situata in partea anterioara a gatului. Functia tiroidei este aceea de a converti iodul - care se gaseste in multe alimente - in hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Numai glanda tiroida are celule capabile sa absoarba iodul. Tiroida preia iodul din alimente, suplimenti nutritivi si sare iodata si il combina cu aminoacizi pentru a produce hormonii tiroidieni T3 si T4. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism. T3 si T4 traverseaza organismul prin fluxul sanguin si ajuta celulele sa converteasca oxigenul si caloriile in energie.

Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considerabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute.

Glanda pituitara si tireotropina (TSH): glanda pituitara este o glanda de marimea unei alune, localizata la baza creierului. Cand nivelurile de hormoni tiroidieni (T3 si T4) scad prea mult, glanda pituitara produce tirotropina (TSH – un hormon de stimulare tiroidiana). TSH stimuleaza glanda tiroidiana sa produca hormoni tiroidieni (T3 si T4). Atunci cand nivelurile sanguine de hormoni tiroidieni (T3 si T4) cresc, glanda pituitara raspunde reducand productia de TSH.

Hipotalamusul si (TRH): glanda hipotalamica este localizata in creier. Aceasta glanda produce un hormon numit TRH (hormon eliberator de tirotropina, adica de TSH). Prin intermediul acestui hormon, hipotalamusul comunica cu glanda pituitara care controleaza apoi glanda tiroida, marind sau scazand productia de TSH.

HIPOTIROIDISMUL: hipotiroidismul este caracterizat prin niveluri insuficiente de hormoni tiroidieni in fluxul sanguin. Datorita faptului ca metabolismul este controlat de hormonii tiroidieni, persoanele care sufera de hipotiroidism au un metabolism lent.

SIMPTOME ALE HIPOTIROIDISMULUI: simptomele hipotiroidismului depind in principal de severitatea deficientei hormonale si de cat de mult timp s-a instalat. Pentru cei mai multi pacienti simptomele sunt usoare si pot fi confundate cu alte probleme. Simptomele pot include:

Slabiciune

Caderea parului

Oboseala

Crestere in greutate

Paloare si uscaciune a pielii

Par uscat si aspru

Intoleranta la frig

Depresie

Scaderea puterii de concentrare

Constipatie

Iritabilitate

Crampe musculare

Durere musculara

Memorie deficitara

Ciclu menstrual dereglat

Puls lent

CAUZE ALE HIPOTIROIDISMULUI: una din cele mai frecvente forme de hipotiroidism este boala Hashimoto, o afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar care produce anticorpi anti-tiroida sau limfocite "ucigase", care pur si simplu distrug tiroida. Cum glanda tiroida produce din ce in ce mai putini hormoni tiroidieni, glanda pituitara incepe sa secrete din ce in ce mai multi hormoni stimulatori de tiroida (TSH) pentru a forta tiroida sa secrete mai mult. Aceasta fortare a tiroidei poate sa duca la o marire in dimensiune a glandei tiroide, rezultand ceea ce se numeste popular gusa. Masurarea anticorpilor anti-tiroida de tip blocant reprezinta un test folosit in diagnosticarea hipertiroidismului.

Boli autoimune – daca sunt prezente si alte boli autoimune riscul de a dezvolta tiroidita creste. Exemple de boli autoimune: artrita reumatoida (celulele imunitare ataca articulatiile), vitiligo (portiuni ale pielii isi pierd culoare si devin albe, boala Addison (o tulburare a glandelor suprarenale) si diabetul (celulele imunitare ataca pancreasul care are rolul de a produce insulina))

Varsta – incidenta hipotiroidismului creste odata cu inaintarea in varsta., indeosebi la femei. Daca sunteti mai in varsta tiroida nu poate produce suficienti hormoni tiroidieni si acest fapt conduce la hipotiroidism.

Chirurgia – indepartare partiala sau totala a glandei tiroide este o alta cauza. Daca masa totala a celulelor care produc hormoni tiroidieni ramasa dupa interventia chirurgicala este prea mica si nu intruneste necesitatile organismului, pacientul va dezvolta hipotiroidism.

Iodul radioactiv – daca pacientul este supus la radioterapie (cu iod radioactiv), fie pentru a impiedica tiroida sa creasca in volum, fie pentru a diminua producerea de hormoni tiroidieni in exces (hipertiroidism), rezultatul este distrugerea prea multor celule tiroidiene din cauza radioterapiei si dezvoltarea in cativa ani a hipotiroidismului.

Hipotiroidismul secundar – exista cateva cauze foarte rare ale hipotiroidismului legat de boli cerebrale, numit hipotiroidism secundar. Boli ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului pot cauza deficienta de hormoni tiroidieni pe langa alte dezechilibre hormonale.

HIPERTIROIDISMUL: glanda tiroida secreta hormoni in exces.

SIMPTOMELE HIPERTIROIDISMULUI: sunt multe simptome asociate cu hipertiroidismul. Cateva din cele mai uzuale sunt enumerate mai jos. La fiecare pacient in parte unele simptome pot fi mai accentuate decat altele:

Lipsa de energie, pacientii se simt extenuati

Nervozitate, anxietate, iritabilitate

Intoleranta la caldura. Transpiratie

Tremur fin al extremitatilor

Apetit crescut (pofta de mancare foarte buna); insotit paradoxal de pierdere in greutate

Cateodata insa se poate obtine o marire a masei corporale din cauza apetitului crescut

Palpitatii

Diaree

Stare de slabiciune generala

Modificari ale pielii, mai calda, transpirata, foarte fina

Dificultate la inghitire

CAUZE ALE HIPERTIROIDISMULUI: clasic se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: hipertiroidism simplu si autoimun.

Hipertiroidismul autoimun sau Basedow-Graves este cauzat de o conditie autoimuna. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Motivul nu este cunoscut. Oricum, acest atac nu distruge glanda tiroida, ca in cazul hipotiroidismului, ci din contra o stimuleaza. Glanda tiroida incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac, rezultand hipertiroidismul.

Cateodata se dezvolta in glanda un nodul si acesta incepe sa functioneze in mod independent de restul glandei tiroide. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, apare hipertiroidismul.

Exista si alte cauze, mult mai rare pe care nu le vom expune aici.

ABORDAREA HOMEOPATICA: exista remedii homeopatice excelente atat pentru pacientii care sufera de hipotiroidie cat si pentru pacientii suferinzi de hipertiroidie. Remediile homeopatice sunt preparate dintr-o varietate foarte mare de substante din natura, cum ar fi plantele, mineralele, substantele chimice si extractele animale, fiind diluate si dinamizate foarte mult. Selectarea remediului homeopatic se va face pe baza tuturor simptomelor pacientului, incluzand simptomele fizice, mentale si emotionale, dar si istoricul bolii si antecedentele heredocolaterale. Remediile homeopatice stimuleaza sistemul imunitar si hormonal sa-si regaseasca echilibrul si ofera vindecare de lunga durata, nu doar palierea temporara a simptomelor.